1. قبل از هر چیزی باید بگم چرا نظر یه نفر باید به نظر اکثریت یک ملت برای حذف عادل از نود بچربه؟ واقعا چرا؟ به عمق این موضوع که فکر می کنم حالم بد می شه!

2. چرا سیل؟ از اول عید به بعد نقاط مختلف کشور دچار سیل شدن و  از همون اول برای همه ماها این سوال ایجاد شده که چرا؟ چرا یه عده باید بی خانمان بشن؟ یه نفر مثل پدر خودم رو در نظر می گیرم. سرمایه ی زندگیش بعد از 50 سال زندگی شده یه خونه و حالا اگه یکهویی آب تا سقف این خونه بالا میومد و گل و لای تا نزدیکی کابینت آشپزخونه ش، می خواست چیکار کنه؟ باید 50 سال دیگه زحمت بکشه تا بتونه تازه صاحب خونه بشه؟ عمرش کفاف می داد اصلا؟

 من این ترس رو تو چشم خیلی ها دیدم. خیلی ها هستن که تنها سرمایه های زندگی شون رو از دست دادن. حتی در مرحله بالاتر بعضی عزیزانشون رو.

زله یک اتفاق غیر قابل پیش بینیه. ولی سیل نه!

یه عالمه سوال داشتم در مورد سیل های اخیر. و کلی از این ور و اون ور مستند دیدم و مطلب خوندم و گزارشات دقیق یه عده که در محل حضور داشتن رو شنیدم. تو این زمینه آقای محمد درویش خیلی عالی و علمی اطلاع رسانی می کنن.

آدرس اینستاشون: darvish.mohamad

و کانال تلگرام شون:darvishnameh

به نظرم واجبه که همه

مستند مادرکشی رو ببینیم. این مستند خیلی خوب شرح داده که چه گندی زده شده و چه بلایی داره سرمون میاد.

اما یه خلاصه ای از چیزایی که دستگیرم شد رو اینجا به صورت سوال و جواب می نویسم. برای این که توضیحات طولانی نشه سعی می کنم در مورد اصطلاحات خاص لینک بزارم.

سوال اول: آیا درسته که وارد دوره تر سالی شدیم؟

خیر. ایران یکی از کشورهاییه که در محدوده عرض جغرافیایی 25 تا 40 درجه نیم کره شمالی قرار گرفته و به کمربند خشک معروفه. مدل های اقلیمی برای کشوری مثل ایران جواب نمی ده و واقعیت اقلیمی ما اینه که همیشه ریزش های جوی کشور در یک سال انحراف معیار زیادی از میانگین بارش سالیانه داره. پس در کشور ما و مناطق مشابه همیشه ممکنه چنین اتفاقاتی رخ بده. اما دلیل رواج این شایعه؟

در واقع می خواستن مقاومت افراد ساکن در شهرایی که قصد داشتن از شهرهای اون ها طرح های انتقال آب رو به مناطق دیگه اجرا کنن، رو کاهش بدن. در حال حاضر

طرح انتقال آب از دریای خزر به سمنان در دستور کاره. که از بیخ و بن اشتباهه. این طرح ایستم دریای خزر رو به شدت به خطر میندازه. با شیرین کردن آب خزر پسماند ناشی از این فرآیند وارد خود خزر می شه و به دلیل هزینه بر بودن، امکان نداره آب خزر رو در خود سمنان شیرین کنن. به علاوه لوله های انتقال آب از وسط

جنگل های هیرکانی عبور می کنه و مسلما باعث آسیب به این منطقه با ارزش می شه. (با 4 تا جمله نمی تونم گستره آسیبی که این طرح ممکنه وارد کنه رو شرح بدم .شاید در یه فرصت بهتر در موردش نوشتم اما پیشنهاد می کنم حتما در موردش مطالعه کنین.)

سوال دوم: آیا جنگل خواری در بروز سیل آق قلا موثر بوده؟

از سال 1335 تا سال 92 حدود 51درصد از جنگل های هیرکانی شمال کشور از بین رفته. این جنگل ها ارزش جهانی دارن و فقط هم در ایران و آذربایجان وجود دارن. از بین یک و هفت دهم میلیارد اراضی جنگلی باقی مونده حدود هشتصد هزار هکتار به جنگل مخروبه تبدیل شده. یعنی جنگل ظاهر سبزی داره اما تنوع زیستی نداره. اومدن یه سری درخت با یه گونه ثابت کاشتن که سریع رشد کنه و زود قطع کنن برای فروش. چرای بیش از حد دام هم که عضو ثابت تخریب محسوب می شه. وقتی جنگل تک گزینه ای می شه آسیب پذیری بیشتری نسبت به آفت ها، سیل و آتش سوزی داره. اگه برداشت چوب از جنگل های شمال کاملا ممنوع بشه(یعنی نه فقط یه سری گونه های خاص) اون وقت همه می تونن به زنده موندن جنگل کمک کنن چون هر جا ماشین رو در حال حمل چوب ببینه مطمئنه که قاچاقه.

جالبه بدونین که میانگین ریزش های 50 ساله اخیر تغییر چندانی نداشته. فقط بارش هایی که قبلا به صورت برف داشتیم الان به دلیل گرمایش زمین به صورت باران داریم. ولی در قدیم به دلیل تراکم پوشش گیاهی، بارندگی ها منجر به بروز سیل نمی شدن. ما علاوه بر تخریب جنگل ها، قسمت های بالادست جنگل ها رو هم به مزرعه تبدیل کردیم و با اینکار احتمال وقوع سیل بیشتر شده. اما کاهش پوشش گیاهی تنها دلیل سیل نیست.

تا قبل از احداث

سد وشمگیر رژیم رودخانه توانایی مهار سیلاب رو داشت. اما این سد، شدت جریان رود رو زیاد کرده و به تبع اون سرعت رسوب گذاری بیشتر شده. با افزایش رسوب، بستر رود باید لایروبی می شد.

علاوه بر این با احداث سد،

پایاب رودها گم می شن. پایاب به زبان ساده یعنی محل ورود رود به دریا یا دریاچه یا رود های دیگه. در مورد گرگان رود به خاطر ساخت سد در بستر رود، مردم در پایین دست سد به حریم رود وارد شدن و خونه ساختن و همین کار باعث شده محل ورود گرگان رود به دریا گم بشه.

عین همین اتفاق در زرینه رود هم افتاده و با نزدیک شدن به دریاچه ارومیه بستر رود گم می شه.

سوال سوم: آیا سد سازی در جلوگیری از سیل ها موثر هستن؟

مخالفت با سد سازی بیشتر از 25 ساله که در دنیا رواج داره. از سال 1985 به بعد در امریکا هیچ سدی با ارتفاع بیشتر از 15 متر ساخته نشده. طی تحقیقات عده ای از اکولوژیست ها روی هزار سد در دنیا ، حتی یک سد هم وجود نداره که فایده هاش به آسیب هاش بچربه. درسته که سدساز برای تامین آب شرب مردم لازمه اما میزان آب شرب مورد نیاز مردم کشور ما حدود هشت میلیارد متر مکعب می شه و اگه دو یا سه برابر این مقدار سد می ساختیم کافی بود.اما ما برای 80 میلیارد متر مکعب آب برای سد سازی برنامه ریزی کردیم. و تا حالا 55 میلیارد متر مکعبش رو ساختیم. در حالی که در کشور بیشتر از 46 میلیارد مکعب آب نداریم.

دنیا به این نتیجه رسیده که اگه یه کشور می خواد به توسعه پایدار برسه حداکثر حق داره از 40 درصد آب تجدید پذیر خودش استفاده کنه. در دنیا دو کشور هستن که بیشتر از 40 درصد مصرف می کنن. اول ایران با مصرف بیشتر از 96 درصد و بعد هم کشور مصر.

اگه سد سازی در جلوگیری از سیل موثر بود پس چطور چغازنبیل 3000 ساله که سرپا مونده یا میل گنبد در گنبد کاووس.

سد سازی باعث افزایش حفر چاه می شه به این صورت که به خاطر احداث سد چشمه های پایین دست کم کم خشک می شن. و برای تامین آب لازم برای کشاورزی مجبور به حفر چاه می شن.  این در حالیه که قنات ها شیره ی زمین رو می دوشن و چاه ها خون زمین رو می مکن.تفاوت رو احساس کردین؟

پدربزرگم تو زمینش چاه غیر مجاز داره. اکثر افراد اون منطقه کشت ذرت و چغندر دارن. و هیچ بعید نیست مشابه بلایی که سر اهالی ورزنه اومده، سر این منطقه هم بیاد.



مشخصات

آخرین جستجو ها